Lieve ouders,
De zomervakantie komt eraan. Voor veel ouders met jonge (schoolgaande) kinderen weken die intens kunnen zijn. Ik heb een aantal adviezen opgesteld die denk ik voor de meeste gezinnen uit mijn praktijk toepasbaar zijn. Blijf natuurlijk altijd nadenken over het niveau en de specifieke behoeften van jouw kind.
Het vraagt ook wat voorbereiding. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, en hoewel het even wat tijd kost, zal het zich zeker uitbetalen omdat je van tevoren nadenkt over wat je kunt doen tijdens moeilijke momenten.
Mijn allereerste advies hierover is: plan een zondagavond evaluatie momentje in per week. Wanneer de kinderen op bed liggen bespreek je met elkaar hoe je de week vond gaan. Vragen om elkaar te stellen:
- Wat vond jij goed gaan deze week?
- In welk moment voelde je je een fijne ouder?
- In welk moment voelde je dat je anders reageerde dat je zou willen?
- Hebben jullie een idee waar dat aan ligt?
- Wat mag er anders in de planning van de komende week? (meer structuur, zijn jullie genoeg in beweging geweest, ben je zelf over je grenzen gegaan?).
- Is er genoeg ruimte voor jezelf? Hoe kun je dit blijven bewaken? Wat is hiervoor nodig?
Dan volgen er nu praktische/plannings tips:
- Houd je huis overzichtelijk: ruim op waar dat kan en zorg ervoor dat je kind om de zoveel dagen weer en nieuwe prikkel kan hebben in speelgoed. Dus gewoon een deel van het speelgoed dat je al bezit even wegzetten om in de komende weken tevoorschijn ge halen. Even ruilen met buren of vrienden is ook een leuke tip.
- Maak een planning per week: Neem even de tijd om een planning te maken waarbij je rekening houdt met een goede verdeling tussen uitjes, boodschappen en tijd voor jezelf. Door een overzicht te hebben, kun je de vakantie beter organiseren en ervoor zorgen dat er een balans is tussen gezinsactiviteiten, noodzakelijke taken en rustmomenten.
- Verdeel de uitjes gelijkmatig over de vakantieweken: Het is handig om uitjes te plannen en ze gelijkmatig te verdelen over de vakantieperiode. Zo voorkom je dat er te veel in één week gepropt wordt en kun je de kinderen een gestructureerde en voorspelbare routine bieden.
- Regel alvast oppas: Het is verstandig om nu al oppas te regelen, zelfs als het maar voor een uurtje boodschappen is. Op deze manier heb je alvast uitzicht op wat ruimte voor jezelf en dat is fijn te weten wanneer het een intense dag is. Oh en ik geloof dat er altijd wel iemand is die jou kan ondersteunen… als je maar durft te vragen..
- Het is belangrijk om de kinderen voor te bereiden op wat komen gaat, maar doe dit niet voor de hele vakantieperiode vooraf. Geef ze voorbereiding per aantal dagen of maximaal een week. Sommige kinderen doen het zelfs beter met maximaal 1 dag voorbereiding.
- Gebruik een dag/weekplanner: Maak gebruik van een overzichtelijke en visuele dag/weekplanner. Dit helpt niet alleen jullie zelf, maar ook je kind om de structuur van de dag te begrijpen en te visualiseren wat er gaat gebeuren.
- Kies voor een duidelijke structuur: Houd vaste tijden aan voor eet, speel en rustmomenten en breng rituelen en herkenbare momenten in. Kinderen vinden voorspelbaarheid erg fijn en het brengt je zelf ook rust. Denk bijvoorbeeld aan 10 uur fruit en lunch om 12 uur. Het kan helpen om ook deze structuren duidelijk te maken in de ruimte. Waar is het speelhoekje?
- Plan tijd voor jezelf in: Vergeet niet om ook tijd voor jezelf in de planning op te nemen. Plan momenten waarop je even tijd neemt om bijvoorbeeld de was op te vouwen, het eten voor te bereiden of een kopje koffie te drinken. Maak dat visueel door een herkenbaar object neer te zetten of een gekleurd blad op te hangen. Dat betekent dan ‘mama/papa kan even niet direct helpen of met je spelen’. Doe dat afhankelijk van de leeftijd van je kind maximaal 5 minuten bij dreumes tot 20 minuten bij een kleuter. Oefen hiermee en bouw het rustig op.
- Alle bovenstaande adviezen kun je ook meenemen op vakantie. Juist ook daar is het succesvol wanneer je een voorspelbare routine voor je kind kunt creëren. Dat helpt je kind ondersteunen in de verandering van omgeving, temperatuur en dagbesteding.
En als laatste. Alle kinderen hebben behoefte aan verbinding en het gevoel dat zij gezien worden. Weet dat dat niet de hele dag door hoeft te zijn. Plan per dag voor jezelf twee keer een moment in waarin je besluit er bewust voor je kind te zijn. Volg in dat moment je kind. Speel een stukje samen (10 minuten is al fijn). Observeer je kind eens. Benoem wat je je kind ziet doen. Doe eens gek ;).
Oh nee wacht het allerlaatste is dat ik tegen je wil zeggen dat je het zoveel beter doet dan je denkt. Nou en dan misschien ook nog dat het prima is wanneer je huis deze weken iets minder netjes is, iets minder schoon, er ietsje meer schermtijd is en je het jezelf vergeeft dat je de 11e minuut geen zin meer had om met je kind te spelen.
Fijne zomer!
Warme groet,
Lisa de Bruin