In deze blog lees je de meest voorkomende hulpvragen die mij in 2021 zijn gesteld. Via Instagram of in mijn mailbox krijg ik iedere week weer vragen binnen. De meeste ouders delen dat zij al een tijdje proberen met opvoedtips verbetering te brengen in de opvoeding maar dat het (nog) geen effect heeft.
Hieronder de meest gestelde hulpvragen.
- Huilbaby: mijn baby is onrustig en huilt veel. Wat kan ik nog doen nadat ik alles al heb geprobeerd?
- Mijn kindje is prematuur geboren en alles voelt enorm kwetsbaar. Wil je ons helpen om met minder zorgen in het ouderschap te staan?
- Mijn zoontje eet heel selectief en weinig. Ik maak mij zorgen en wil hem niet dwingen..
- Mijn kindje slaapt slecht in/ en door. Ik heb het vermoeden dat dit niet zomaar onrustig slapen is maar dat er meer aan de hand is. Wat kan ik nog doen?
- Onze peuter is zo veel en intens boos, hij luistert niet naar ons en gaat zijn eigen weg. We weten niet meer hoe hier mee om te gaan. Straffen werkt niet.
- Wanneer weet je of je kindje prikkelgevoelig of temperamentvol is? Zijn die intense driftbuien wel normaal? Want het is een uitdaging om een dag door te komen op sommige momenten en we willen het graag anders doen.
- Ontwikkelt mijn kindje zich wel goed? Ik maak me toch wel zorgen als ik naar haar kijk.
- Wat is pre-verbaal trauma? En wanneer is er sprake van trauma in de eerste levensjaren bij baby, peuter en kleuter? Hoe weet ik of mijn kindje last heeft van trauma?
- Is mijn bevalling traumatische geweest voor mijn kindje? Of die ziekenhuisopname of andere ingrijpende gebeurtenis? Kan dit verband houden met de onrust die we nu zien bij ons kindje?
Als IMH-specialist behandel ik ook vragen die vanuit de ouder komen. Bijvoorbeeld van:
- Ouders met eigen (psychische of belaste voorgeschiedenis) problematiek die een extra uitdaging vormt in de ouder kind relatie.
- Ouders die depressieve of angstige gevoelens hebben in het ouderschap (post-natale of post-partum depressie).
- Ouders die vragen hebben over de hechtingsrelatie met hun baby.
- Ouders die twijfels en zorgen hebben in het ouderschap.
- Ouders (moeders) die EMDR traumabehandeling willen voor hun traumatische bevalling.
Herken je je in een van de bovenstaande hulpvragen? Twijfel je al een tijdje wel/ niet om hulp te vragen? Ik adviseer je dan het eens met iemand in je netwerk te bespreken die je waardeert of bijvoorbeeld de huisarts. Wat zeggen zij wanneer je je zorgen neerlegt? En wat zegt jou gevoel? Ik vind het belangrijk dat ouders hulp vragen wanneer de twijfel blijft. Liever nu een gesprek waarin je je zorgen en twijfels bespreekt dan over een aantal maanden/jaren het gevoel van.. had ik maar (eerder) om hulp gevraagd..
Van andere ouders hoor ik hoe ze het waarderen dat ik mij volledig inzet om hun situatie te begrijpen en ze te ondersteunen. Weet: dat doe ik ook voor jou. Het is belangrijk dat jij je gezien en begrepen voelt. Omdat ik weet: wanneer jij je begrepen voelt, helpt jou dat om je kindje beter te begrijpen.